9 Haziran 2019 Pazar

Adenizm

Adenizm, genelgeçer bilginin var olmadığını olsa da fark edilemeyeceğini, bilginin de sadece subjektif olarak doğru olabileceğini savunur. Ve bilginin doğruluğunu kişinin inançlarına dayandırır.

Bilginin doğruluğu, nesnel değildir. Bu nedenle genel geçer bilgi yoktur.  Çünkü akıl herhangi bir şeyin doğru olduğunu algılayamaz, sadece bilgi aktlarını kullanarak varsayım yapmayı sağlar.

Dolayısıyla herhangi bir şeyin doğruluk durumu kişiden kişiye değişir ve insanların inançlarına bağlıdır, bir şey gerçek olduğu için gerçek olduğuna inanmayız, gerçek olduğuna inanırız ve böylece gerçek olur. Herhangi bir insanın inandığı şeyin doğruluğu nesnel olarak belirlenemez, bu yüzden de sadece öznel doğruluklar oluşturulabilir.

Eğer bunu örneklendirmek gerekirse, şu anda bunları yazmakta kullandığım klavyenin gerçek olması veya siyah renkte olması benim öyle olduğuna inanmam sayesinde olur. Eğer ben onun mor renkte olduğuna inanırsam o mor renktedir. Eğer ben onun daha önce hiç görmediğim bir renkte olduğuna inanıyorsam o renktedir.

İnsanların başkalarının vücutlarında yaşayamayıp dünyayı başka bir perspektiften tecrübe edememesi de bu düşünceye çok sağlam bir dayanaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder